Evenimente educative si culturale

Evenimente

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea lansează programul de rezidențe creative: ArtsFoundation. Sub acest program, frundatia își propune să susțină inovația în toate domeniile creative: Prima oprire : Teatrul.  

În acest moment, societatea românească își revine dintr-un context pandemic care a forțat niște schimbări sociale fundamentale, în care interacțiunea umană a fost adaptată și transformată. Tehnologia a jucat un rol important, însă acum este necesară, mai mult ca oricând, facilitarea reconexiunii fizice între oameni. Plecând de la această premiză, putem conclude că nici arta nu va fi experimentată și consumată în formele sale clasice, fiind nevoie de un efort creativ de a revitaliza interesul publicului.

În cadrul proiectului ArtsFoundation, Fundația își dorește să susțină dramaturgia contemporană precum și creația de spectacole de teatru site-specific. Programul se extinde pe mai multe luni și include o perioadă de rezidențe creative, una de producție a spectacolului de teatru selectat, realizarea unor vizionări cu artiști colaboratori ai spațiului Fundației, precum și prezentarea publică a spectacolului rezultat în cadrul rezidenței la sediul Fundației Culturale Ilfoveanu & Badea , (septembrie-octombrie -noiembrie).

Rezidenții selectați vor beneficia de îndrumarea membrilor juriului format din: Ana Agopian - scenarist , Mihai Ignat- dramaturg, Ștefan Caraman - dramaturg și Iulia Grigoriu – regizor. Rezidențele se adresează tinerilor dramaturgi cu vârstă până în 35 de ani . Proiectul „ArtsFoundation” permite depunerea unei aplicații colective, în cazul în care există un concept comun, acest lucru trebuind menționat în mesajul de înscriere.

Toți cei trei câștigători vor primi un onorariu pentru perioada de creație ( 2000 de RON / fiecare rezident) iar spectacolul câștigător va primi un onorariu suplimentar ( 3000 de RON ). Cazarea participanților în Pitești va fi asigurată de organizatori. Aplicațiile se vor trimite pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până în dată de 28 iulie 2022, ora 23:59. Anunțarea rezulatelor, după selecția juriului, se va face pe data de 10 August.

Aplicația va cuprinde CV-ul și un material text: o scenă dintr-o piesă de teatru, un fragment de narațiune cu dialog, un scenariu de scurtmetraj sau orice altă lucrare reprezentativă. Lungimea maximă a textului este de cinci pagini

Calendarul întregului proiect cuprinde următoarele etape: 14 iulie- 28 iulie – trimiterea aplicatiilor, 29 iulie - 10 august - deliberarea juriului și anunțarea celor trei câștigători; 11 august - 11 septembrie – Cei trei dramaturgi vor scrie piesele; 15 septembrie - Deliberarea finală și alegerea textului câștigător; 16 septembrie– Începerea producției spectacolului de teatru; Octombrie – Noiembrie –  va fii programată premiera spectacolului

Proiect co-finanțat de Administratia Fondului Cultural National

Parteneri instituționali: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București, Facultatea de Teatru si Film din cadrul Univeristatii Babes – Bolyai, Cluj – Napoca și Liceul de Artă „Dinu Lipatti”, Pitești

Parteneri media locali : Universul Argeșean, GHERILA, Imapct de Arges

Parteneri media nationali: Radio România Cultural, Urban.ro.

 

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

Pitești, 06.04.2022: Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea are plăcerea de a anunța deschiderea expoziției dedicată Maestrului Corneliu Baba începând cu data de 12 Aprilie 2022. Expoziția prezintă o selecție de peste 80 de lucrări ale Maestrului Baba, printre care va fi expusă o lucrare realizată de acesta în anul 1910, datând din perioada copilăriei sale.

Despre expoziție, istoricul de artă Vladimir Bulat:  „În esență expoziția aceasta, camerală și profund chibzuită, este un omagiu adus mâinii pictorului Corneliu Baba, de fapt, membrelor sale, care ne-au lăsat drept moștenire – ajutate de mintea pătrunzătoare, scormonitoare și hâtră a artistului – o operă vastă, polivalentă, recunoscută ca proiecție a vremii sale, și pe care urmează să o redescoperim și după editarea celor patru volume ale amplului proiect „Confesiuni și Jurnale”, editate de doamna Maria Albani.

Autoportret (1949)

Autoportret (1949)

Familie de arlechini (1970)

Familie de arlechini (1970)

 

Fiecare volum jalonează câte o expoziție (începând din 2018) în incinta Muzeului Național de Artă din București, iar volumele 3 și 4 vor însoți expunerea operei târzii a artistului, iar pentru că aceasta este acum în pregătire, aceeași neobosită Maria Albani a gândit o incursiune în intimitatea atelierului lui Corneliu Baba, punând accentul pe lucrări de mici dimensiuni, studii și eboșe; pentru a înțelege mai bine ceea ce înțelegea clasicul picturii noastre, cel mai înțelept este să-i ascultăm vocea, în cuvintele scrise acum mai bine de cinci decenii:

„Mâna „autoportretului” (cea care stă în șold) este mâna cu care lucrez – stânga. Am găsit un mod de a rezolva mai puțin dificil. În general, lucrând cu degetele și netrebuind să schimb mereu pensulele, mă simt mult mai la îndemână. Degetele au devenit ca ale unui pianist pe claviatură. Un deget e plin cu culoare luminoasă sau caldă, altul cu închis, cel de-al treilea cu un ton de legătură. Pensula intervine mai rar, în cazul unor contururi sau al întăririi unui desen. Gimnastica asta mă amuză și mă pasionează. Mâna este goală până la cot și se sprijină de șold. Are o arhitectură uimitor de savantă, cu forme echilibrate, fără să aibă o simetrie obișnuită. Așa cum sunt toate în natură. Armonia iese tocmai din acest dialog al asimetriilor armonioase. M-am încăpățânat și de acum înainte așa va fi: să reprezint portrete expresive și dramatice ale indiferent cărui element din tablou. Portretul mâinii, portretul draperiilor, portretul unor obiecte pe o masă, portretul unui teren (da, al unui teren, al unui cer, al unei...flori), sunt portretist, deci trebuie să mă respect. Portretele trebuie să reprezinte unicate (caractere unice), o dramă a formelor, a luminii ce cade pe ele, un mister al dialogului umbră-lumină. Dar pentru cine scriu acestea? Ce „nerafinați” le vor ceti leneși și vor râde de asemenea preocupări. Ca niciodată trăiesc această pasiune pe care o înțeleg din ce în ce mai mult că este a mea, numai a mea, și nu trebuie să fac niciun fel de compromis. Îmi fac paleta cu o voluptate ce parcă n-am mai avut-o niciodată atît de intensă, privesc în jur, descifrez, mă zbat să depășesc, să ies dintr-un calapod în care pictura te condamnă, ca orice îndeletnicire artistică, să-i fii rob”.

Luni, 18 august 1980, în atelier. Corneliu Baba,
Confesiuni și Jurnale, vol. 3, ediție îngrijită de
Maria Muscalu Albani,editura MNAR,
București, 2021, pag. 187-188.

Vernisajul expoziției „Atelier Corneliu Baba” va avea loc:
marți, 12 Aprilie, începând cu ora 18:00

Programul de vizită al Fundației este:
luni – vineri: 10:00 – 19:00
sâmbătă: 10:00 – 17:00

Adresa: str. Armand Călinescu, Nr. 2, Pitești 
Partener media: AGERPRES

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Concertul prezintă esența a 10 ani de însotire artistică într-o izolare voită, în vârf de munte, unde linia fină dintre muzică și poezie dispare, dând naștere revelației și ascensiunii spirituale.

Repertoriul este frumos colorat, conținând cântece proprii de pe albumele celor doi artiști, Walter Dionisie si Anca Dionisie, dar și cântece  ale unor artiști de valoare ai lumii.

"Chiar dacă fizic vom sta la o distanță de siguranță,  promitem  să ne apropiem  de sufletul fiecăruia dintre cei prezenți, prin muzică și vers, într-un concert de 10..."

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

 

Casa de licitații Vikart în colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici din România şi Muzeul de Artă Cluj Napoca, organizeaza în perioada 2 – 20 septembrie 2020,  expoziţia – eveniment, dedicată maestrului Sorin Ilfoveanu, una dintre personalităţile marcante ale artei plastice româneşti.

Vor lua cuvântul: Sorin Ilfoveanu, Petru Lucaci - Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, Vicepresedintele Consiliului Judetean, Vakar Istvan, Luciana Stanciu, director Casa Vikart, Adina Rențea – specialist de comunicare Vikart.

45 de lucrări, culoare și desen, în mare parte neexpuse public până acum, vor compune expoziția ”Ilfoveanu 2020”, un proiect - eveniment al Casei Vikart în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, dedicat Zilei Europene a Patrimoniului și găzduit de trei dintre cele mai mari muzee de artă din România: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi şi Muzeul Naţional Brukenthal.

Search