Evenimente educative si culturale

Evenimente

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

Pitești, 06.04.2022: Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea are plăcerea de a anunța deschiderea expoziției dedicată Maestrului Corneliu Baba începând cu data de 12 Aprilie 2022. Expoziția prezintă o selecție de peste 80 de lucrări ale Maestrului Baba, printre care va fi expusă o lucrare realizată de acesta în anul 1910, datând din perioada copilăriei sale.

Despre expoziție, istoricul de artă Vladimir Bulat:  „În esență expoziția aceasta, camerală și profund chibzuită, este un omagiu adus mâinii pictorului Corneliu Baba, de fapt, membrelor sale, care ne-au lăsat drept moștenire – ajutate de mintea pătrunzătoare, scormonitoare și hâtră a artistului – o operă vastă, polivalentă, recunoscută ca proiecție a vremii sale, și pe care urmează să o redescoperim și după editarea celor patru volume ale amplului proiect „Confesiuni și Jurnale”, editate de doamna Maria Albani.

Autoportret (1949)

Autoportret (1949)

Familie de arlechini (1970)

Familie de arlechini (1970)

 

Fiecare volum jalonează câte o expoziție (începând din 2018) în incinta Muzeului Național de Artă din București, iar volumele 3 și 4 vor însoți expunerea operei târzii a artistului, iar pentru că aceasta este acum în pregătire, aceeași neobosită Maria Albani a gândit o incursiune în intimitatea atelierului lui Corneliu Baba, punând accentul pe lucrări de mici dimensiuni, studii și eboșe; pentru a înțelege mai bine ceea ce înțelegea clasicul picturii noastre, cel mai înțelept este să-i ascultăm vocea, în cuvintele scrise acum mai bine de cinci decenii:

„Mâna „autoportretului” (cea care stă în șold) este mâna cu care lucrez – stânga. Am găsit un mod de a rezolva mai puțin dificil. În general, lucrând cu degetele și netrebuind să schimb mereu pensulele, mă simt mult mai la îndemână. Degetele au devenit ca ale unui pianist pe claviatură. Un deget e plin cu culoare luminoasă sau caldă, altul cu închis, cel de-al treilea cu un ton de legătură. Pensula intervine mai rar, în cazul unor contururi sau al întăririi unui desen. Gimnastica asta mă amuză și mă pasionează. Mâna este goală până la cot și se sprijină de șold. Are o arhitectură uimitor de savantă, cu forme echilibrate, fără să aibă o simetrie obișnuită. Așa cum sunt toate în natură. Armonia iese tocmai din acest dialog al asimetriilor armonioase. M-am încăpățânat și de acum înainte așa va fi: să reprezint portrete expresive și dramatice ale indiferent cărui element din tablou. Portretul mâinii, portretul draperiilor, portretul unor obiecte pe o masă, portretul unui teren (da, al unui teren, al unui cer, al unei...flori), sunt portretist, deci trebuie să mă respect. Portretele trebuie să reprezinte unicate (caractere unice), o dramă a formelor, a luminii ce cade pe ele, un mister al dialogului umbră-lumină. Dar pentru cine scriu acestea? Ce „nerafinați” le vor ceti leneși și vor râde de asemenea preocupări. Ca niciodată trăiesc această pasiune pe care o înțeleg din ce în ce mai mult că este a mea, numai a mea, și nu trebuie să fac niciun fel de compromis. Îmi fac paleta cu o voluptate ce parcă n-am mai avut-o niciodată atît de intensă, privesc în jur, descifrez, mă zbat să depășesc, să ies dintr-un calapod în care pictura te condamnă, ca orice îndeletnicire artistică, să-i fii rob”.

Luni, 18 august 1980, în atelier. Corneliu Baba,
Confesiuni și Jurnale, vol. 3, ediție îngrijită de
Maria Muscalu Albani,editura MNAR,
București, 2021, pag. 187-188.

Vernisajul expoziției „Atelier Corneliu Baba” va avea loc:
marți, 12 Aprilie, începând cu ora 18:00

Programul de vizită al Fundației este:
luni – vineri: 10:00 – 19:00
sâmbătă: 10:00 – 17:00

Adresa: str. Armand Călinescu, Nr. 2, Pitești 
Partener media: AGERPRES

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Concertul prezintă esența a 10 ani de însotire artistică într-o izolare voită, în vârf de munte, unde linia fină dintre muzică și poezie dispare, dând naștere revelației și ascensiunii spirituale.

Repertoriul este frumos colorat, conținând cântece proprii de pe albumele celor doi artiști, Walter Dionisie si Anca Dionisie, dar și cântece  ale unor artiști de valoare ai lumii.

"Chiar dacă fizic vom sta la o distanță de siguranță,  promitem  să ne apropiem  de sufletul fiecăruia dintre cei prezenți, prin muzică și vers, într-un concert de 10..."

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

 

Casa de licitații Vikart în colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici din România şi Muzeul de Artă Cluj Napoca, organizeaza în perioada 2 – 20 septembrie 2020,  expoziţia – eveniment, dedicată maestrului Sorin Ilfoveanu, una dintre personalităţile marcante ale artei plastice româneşti.

Vor lua cuvântul: Sorin Ilfoveanu, Petru Lucaci - Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, Vicepresedintele Consiliului Judetean, Vakar Istvan, Luciana Stanciu, director Casa Vikart, Adina Rențea – specialist de comunicare Vikart.

45 de lucrări, culoare și desen, în mare parte neexpuse public până acum, vor compune expoziția ”Ilfoveanu 2020”, un proiect - eveniment al Casei Vikart în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, dedicat Zilei Europene a Patrimoniului și găzduit de trei dintre cele mai mari muzee de artă din România: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi şi Muzeul Naţional Brukenthal.

Despre_manierism
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Fundatia Culturala Ilfoveanu & Badea va invita marti, 10 martie 2020, orele 18:00 la deschiderea oficială a expoziției artistului Cătălin Bălescu – "Manierismul ca stare".

Expozitia deschisa publicului pana la sfarsitul lunii aprilie 2020, isi propune recunoasterea valorilor romanesti, a personalitatilor care inregistreaza performante in cultura si care reprezinta cu excelenta Romania.

"Manierismul ca stare" reflectă cercetările lui Cătălin Bălescu și direcția stilistică în care autorul a evoluat, firesc, fără un program prestabilit. Considerând manierismul, prin opțiunea pentru citatul cultural, prin abordarea fragmentară a unor forme cu un conținut definit în alte epoci și în alt context, drept o constantă a secolului XX, Cătălin Bălescu afirmă că tot ceea ce s-a structurat și este definit ca postmodernism, nu este, în esență, decât o nouă formă de manifestare ciclică a manierismului.

Expozitia poate fi vizitata de luni pana vineri intre orele 10:00 – 19:00 si sambata intre orele 10:00-17:00, la sediul fundatiei din str Armand Calinescu, nr. 2, Pitesti.

Cătălin Bălescu
- 1981-1986 – Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu", București, Licența in Pictură
- 1971-1980 – Liceul de Artă, Deva - România.
- din 2003 Doctor in Arte Vizuale cu teza – Elemente de gramatică a imaginii vizuale artistice-Sintaxa imaginii.
- Din 2009, profesor la Universitatea Națională de Arte București, Departamentul de pictură;
- Din 2012 Rector al Universității Naționale de Arte din București;
- Multiple expoziții în țară și în strainătate.

 

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Vino să vezi Cărturan, lungmetrajul de debut al lui Liviu Săndulescu, într-o proiecție specială în prezența regizorului, pe 16 decembrie, începând cu ora 18:30 la Fundatia Culturala Ilfoveanu & Badea în Pitești.

Prețul unui bilet este de 15 lei și poate fi achiziționat de la casa de bilete
 a fundatiei.

Viața lui Cărturan, un bărbat de 60 de ani, este dată peste cap când află că, din cauza unei boli incurabile despre care nu ştia nimic, mai are de trăit foarte puţin. Situaţia lui este cu atât mai complicată pentru că îl are în grijă pe nepotul său de 14 ani.
În timpul pe care îl mai are de trăit, bărbatul vrea să rezolve două lucruri foarte importante pentru el: găsirea unui loc cât mai bun în care nepotul lui să locuiască până cand va fi suficient de mare pentru a se descurca singur și organizarea unei pomeni pentru sufletul său, aşa cum se obişnuieste în zona din care provine, obicei ce îl va aduce pe Cărturan în conflict cu preotul comunei, care are o cu totul altă părere despre rânduiala creştină.
Când vede că lucrurile nu merg în directia bună, Cărturan realizează că este forţat să facă unele alegeri neaşteptate.

Filmul este produs de 
Mandragora și distribuit în România de iadasarecasa.

Search