Aparitii in presa scrisa si audio-vizuala

Mass Media

Galeriile de artă din Piteşti: la stat, în ruină, la privat, în lumină

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

O bunică din Piteşti a vizitat împreună cu trei puşti Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” şi a rămas profund dezamăgită de cele găsite la faţa locului.

Uşa
Niculina Negoescu, o pensionară în vârstă de 77 de ani, are trei nepoţi isteţi, trei băieţi de vârste apropiate (12-14 ani). Copiilor le place să deseneze şi nu ratează prilejul de a vizita un muzeu sau o expoziţie de artă. Unul dintre nepoţi a venit tocmai din Maramureş ca să-şi petreacă vacanţa alături de mamaia şi de verişorii din Piteşti. Un bun prilej pentru bunică să-i ducă pe cei mici la o plimbare… culturală.
Mica excursie prin Piteşti a început cu un obiectiv de pe bulevardul Republicii: Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, din cadrul Muzeului Judeţean. Cei patru vizitatori au urcat treptele imobilului şi au zăbovit vreo cinci minute în faţa unei uşi… închise. Când să facă stânga-mprejur, mezinul a observat afişul cu zilele şi orele de vizitare, a socotit că se încadrează în program şi a apăsat clanţa încrezător.

Deranj
„După ce am intrat, prima senzaţie a fost că nu-i nimeni în clădire… Apoi am băgat de seamă că, în biroul din stânga, trei-patru doamne stăteau la taifas. Femeile au părut a fi… deranjate de prezenţa noastră. În fine, am vizitat expoziţiile fără ghid. Cu lacrimi în ochi am admirat un tablou al unei doamne din Piteşti pe care am cunoscut-o. Este vorba despre Florica Steriade. Pictoriţa stătea în Trivale şi a fost omorâtă prin anul 1978 de servitoare… Clădirea muzeului mi-a trezit şi amintiri dragi, de la cununia mea civilă. Fiindcă acum 55 de ani, imobilul avea o altă destinaţie; aici era Casa Căsătoriilor. În 1962, când am păşit pentru prima oară în ea, clădirea asta era o frumuseţe, iar acum este în paragină. Curăţenia lasă de dorit, la fel şi serviciile oferite vizitatorilor”, a spus doamna Negoescu.

Greşeală
Vizitatorii… nepoftiţi au avut parte de o altă supriză neplăcută. Pe patru bilete (2,30 lei/persoană), bunica a plătit 10,50 lei. Un nepot (tot mezinul) a observat greşeala de calcul a sumei totale în timp ce vizita expoziţiile. Banii luaţi în plus de doamna de la bilete i-au fost daţi înapoi doamnei Negoescu, semn că vina a fost recunoscută. „Nu-i vorba de cei 2,30 lei, ci de gestul în sine…”, a afirmat pensionara.
 
Amabilitate
Bunica a părăsit cu un gust amar Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” şi s-a dus glonţ cu nepoţii la Galeriile „Ilfoveanu”. Au intrat „plouaţi” în lăcaşul de cultură privat, dar au ieşit luminoşi.
„La Galeriile «Ilfoveanu» am plătit prea puţin pentru cât am primit. Aici, 4 lei costă biletul pentru copil şi 8 lei pentru adult. Merită toţi banii Personalul este zâmbitor şi amabil. Aer condiţionat există peste tot, inclusiv la etaj. Am primit cataloage de prezentare a lucrărilor. Am avut parte şi de un ghid. Jos pălăria!”, a apreciat bunica.

Promisiuni
De spus nepoţilor: Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” Piteşti va fi, cândva, reabilitată cu fonduri europene. În acest sens, Consiliul Judeţean Argeş a depus un proiect (deocamdată a primit acord de la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia). Până la primirea banilor şi începerea efectivă a lucrărilor de consolidare, investiţiile cu privire la acest obiectiv constituie „o prioritate de dezvoltare” a autorităţii judeţene – doar pe hârtie – strategia CJ Argeş, în domeniul culturii şi patrimoniului naţional, fiind plină de promisiuni.

Mirela Neagoeon: iulie 16, 2017. Articol www.ziarulargesul.ro

Stiri TV

Search