Aparitii in presa scrisa si audio-vizuala

Mass Media

Fundaţia culturală Ilfoveanu – puţină cultură într-un oraş acultural

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Cu greu se poate spune despre Piteşti că este un oraş cultural, în ciuda unor instituţii de cultură a căror activitate este prea puţin vizibilă şi, în bună parte, lipsită de substanţă. Joi, 25 mai, a luat naştere în mod oficial „Fundaţia culturală Ilfoveanu”, un proiect cultural unic, născut dintr-o prietenie de o viaţă dintre un mare artist, pictorul Sorin Ilfoveanu, şi omul de afaceri Gheorghe Badea. Este o picătură de autentic într-o mare de mediocritate, dar poate fi picătura care dă tonul şi, cine ştie, poate impulsionează şi… ,,cultura” de la stat să treacă la un nou level.

Ideea „Fundaţiei culturale Ilfoveanu” a încolţit demult în mintea industriaşului Gheorghe Badea. În urmă cu 15-17 ani, artistul i-a spus prietenului său afacerist că ar dori să-i dedice Piteştiului o mare parte din opera sa, dar îl frământa problema spaţiului. Între timp, problema spaţiului s-a rezolvat şi uite aşa ieri, în prezenţa a numeroşi oameni de afaceri, politicieni, artiști și invitați de la București, s-a dat startul primei iniţiative private în domeniu.
 
,,Am visat și am proiectat nu numai o expoziție permanentă Ilfoveanu, noi dorim un muzeu viu, vrem să atragem copiii și tinerii, studenții, spre artă și educație prin artă. Vor fi deschise ateliere de lucru, de pictură, sculptură, fotografie, media, vom avea vernisaje ale pictorilor consacrați, dar și ale studenților la Arte, vom găzdui lansări de carte, concerte de muzică de cameră, jazz, teatru, tot ce creează efervescență în spirit.” a declarat Gheorghe Badea.
 
Omul de afaceri Gheorghe Badea i-a dat la cheie prietenului său o clădire cu două etaje în care să-şi expună operele sale şi ale familiei, îndeplinindu-i astfel mai vechea dorinţă. Alături de maestrul Sorin Ilfoveanu vor expune soţia sa, pictoriţa Ana Ruxandra Ilfoveanu, precum şi cei doi fii: sculptorul Adrian Ilfoveanu şi artistul fotograf Nicu Ilfoveanu. Expoziţiile vor fi şi cu vânzare.
 
Tot aici vor funcționa un magazin de artă, o cafenea, ateliere de lucru, cursuri, evenimente culturale și expoziții temporare.

Ana Jianu 26 mai 2017, www.bitpress.ro

Stiri TV

Search