Aparitii in presa scrisa si audio-vizuala

Mass Media

„Fundaţia culturală Ilfoveanu”, din 25 mai la Piteşti

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

La 25 mai se inaugurează, la Piteşti, „Fundaţia culturală Ilfoveanu” – un proiect unic, rod al unei prietenii de o viaţă dintre un mare artist, pictorul Sorin Ilfoveanu, şi un om de afaceri, Gheorghe Badea, prim-vicepreşedinte al CCI Argeş. Care este povestea din spatele acestui „cadou” făcut judeţului nostru am aflat, săptămâna trecută, la emisiunea „Subiect de presă”, realizată de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu la „Antena 1 Piteşti”.

Emisiunea, la galeriile de artă

Filmările au avut loc chiar la galeriile de artă ale „Fundaţiei culturale Ilfoveanu”, în sunetul… bormaşinii, în timp ce se executau ultimele retuşuri. În lumina reflectoarelor s-au aflat, alături de cei doi moderatori fascinaţi de cele văzute la faţa locului, eroii acestei frumoase întâmplări. Pe pictorul şi desenatorul contemporan Sorin Ilfoveanu, recunoscut în ţară şi peste hotare, l-a însoţit băiatul său, Adrian, care i-a moştenit harul, fiind artist plastic. La rându-i, omul de afaceri Gheorghe Badea i-a avut alături pe cei doi fii, Silviu şi Cătălin, care i-au călcat pe urme, fiind antreprenori.
Galeriile de artă îşi vor deschide porţile pentru publicul larg într-o zi cu dublă semnificaţie, de Înălţarea Domnului şi de Ziua Eroilor, pe 25 mai. Fundaţia nou creată reprezintă un model de bună practică demn de urmat şi de alţi întreprinzători din judeţ pe care-i tentează să investească în cultură şi educaţie.

Şi oamenii de afaceri creează

Ideea „Fundaţiei culturale Ilfoveanu” nu a apărut peste noapte. Gheorghe Badea a fost coleg de liceu cu Sorin Ilfoveanu şi s-au împrietenit, împărtăşind aceleaşi valori. Visul creării unor galerii de artă cum n-a mai avut judeţul a germinat la un pahar de vorbă. Acum 15-17 ani, artistul i-a spus industriaşului că ar dori să-i dedice Piteştiului o mare parte din opera sa, dar îl frământa problema spaţiului. La doi-trei ani cei doi prieteni reluau această discuţie şi până la urmă ideea s-a copt, materializându-se cu sprijinul total al familiei Badea.
Încântat de tot ce este frumos, domnul Badea a creat împreună cu artistul „Fundaţia culturală Ilfoveanu” şi i-a dat la cheie prietenului său o clădire cu două etaje în care să-şi expună operele sale şi ale familiei, îndeplinindu-i astfel mai vechea dorinţă.
„Şi oamenii de afaceri clădesc, construiesc ceva serios, începând de la fabrici, uzine, business-uri în construcţii, servicii, energie şi alte domenii. Dacă le fac cu patos, cu dragoste, cu pricepere e tot o operă de artă care concurează cu cele bune ale profesioniştilor din domeniu. Încă din tinereţe eram convins că de-a lungul seminţiei umane istoria a demonstrat de la Babilon, Egipt, greci, romani, chinezi că marile popoare au dăinuit şi au rămas, în primul rând, prin cultură şi spirit. Partea materială a dispărut şi dispare….”, a spus Gheorghe Badea.

Un muzeu „viu”

Domnul Ilfoveanu şi-a dorit aceste galerii şi ca pe o împlinire personală. Visul său a prins contur printr-un sprijin financiar serios acordat de domnul Badea. Designul clădirii, modul de prezentare a galeriilor stau prin calitate alături de orice muzeu european. „Fundaţia culturală Ilfoveanu” va cuprinde, pe lângă spaţii expoziţionale, săli de spectacole şi o librărie. În dorinţa de a atrage tânăra generaţie spre artă vor fi deschise pentru copii ateliere de lucru (pictură, sculptură, fotografie, media), vor fi promovaţi pictori consacraţi, precum şi studenţi de la Arte. În galeriile Ilfoveanu vor avea loc activităţi ce creează efervescenţă în spirit (lansări de carte, concerte, teatru). Într-un cuvânt, iniţiatorii proiectului îşi doresc ca acest muzeu să fie „viu”.
Alături de maestrul Sorin Ilfoveanu vor expune soţia sa, pictoriţa Ana Ruxandra Ilfoveanu, precum şi cei doi fii: sculptorul Adrian Ilfoveanu şi artistul fotograf Nicu Ilfoveanu. Expoziţiile vor fi şi cu vânzare.
„Fundaţia culturală Ilfoveanu” va fi un nucleu, o floare în plus la buchetul patrimonial de cultură al Piteştiului şi al judeţului Argeş”, a conchis Gheorghe Badea.

Mirela NEAGOE - Ziarul Argesul

Stiri TV

Search